poezen

KATTEN TRIMMEN

Het trimmen van katten is niet bij iedereen bekend. Kattenliefhebbers weten vaak niet wat het inhoudt en hoeveel de kat hiermee geholpen is.

Kammen Wordt een kat niet regelmatig goed gekamd, dan ontstaan er klitten. Deze klitten zijn bij een kat pijnlijk, zelfs zodanig dat bewegen of aaien pijnlijk is! Onder de klitten kunnen ongewenste bacteriën, schimmels en ongedierte zoals bijvoorbeeld vlooien en schurftmijt zich ongezien nestelen. Als de klitten er niet spoedig worden uitgekamd, is het mogelijk dat ze zo verward raken dat ze er ook echt niet meer uitgekamd kúnnen worden.

IMG_0958 - kopie - kopie 

VACHTVERZORGING

De vacht van een kat bestaat voor een groot deel uit onderwol. Met name de langhaar kat heeft veel moeite om de losse onderwol uit zijn vacht te wassen, vooral tijdens een rui periode lukt het de kat niet om dit zelf bij te houden. Ook korthaarkatten kunnen moeite hebben om de hoeveelheid onderwol eruit te wassen. Vooral bij de oudere kat zie je soms kleine viltnopjes ontstaan vanaf de heupen. Dit kan te maken hebben omdat ze daar zelf niet goed meer bij kunnen. 80% van de katten boven de 12 jaar kunnen artrose krijgen waardoor ze hun vacht niet meer verzorgen. Ik kan in dat geval uw kat helpen door de viltnopjes en losse haren voorzichtig uit de vacht te halen. Dit gebeurt met verschillende soorten gereedschap en door een speciale manier van kammen. Wanneer deze losse haren in de vacht blijft zitten gaat het draaien in de vacht en ontstaan er klitten.

scheren 

SCHEREN

Klitten kunnen ten slotte ook gaan vervilten. Er ontstaan dan irritaties of zelfs wondjes. En belangrijk: UW KAT HEEFT PIJN! Bij vervilting is het zaak de vacht te scheren. Een geschoren kat is vanzelfsprekend niet de mooiste die er is. Maar in geval van klitten en vilt, is scheren de enige oplossing en ECHT een hele opluchting voor uw kat. Soms kan het voldoende zijn alleen de buik en de oksels van de kat te scheren en de rest van de vacht te ontklitten.

484970_299170233532584_1148219753_n[1]

Het trimmen van katten met de vacuum groomer.
Een enkele keer pas ik deze methode toe. De voor de kat aangenaam zuigende kracht van de vacuüm groomer zorgt ervoor dat de haren die los zitten direct worden verwijderd. Het werkt snel en de katten ervaren het meestal als prettig. Ook voor korthaar katten is de vacuüm groomer een uitkomst. 175_123

 

Hoe ga ik te werk

Nadat we samen een afspraak hebben gemaakt bij welke dierenkliniek ik de kat of het konijn ga trimmen, regel ik het verder en maak ik de afspraak bij één van de dierenklinieken. Ik heb daar mijn eigen ruimte. U blijft bij de behandeling zodat u kunt zien hoe ik werk en hoe ik met uw dier omga. Ik werk zonder narcose. Maar een hele enkele keer kan er een uitzondering zijn waarbij een roesje nodig is. Dit zijn dan meestal de klantjes die zo bang zijn, verstijven op de tafel en waarbij het niet lukt ze gerust te stellen. Of de klantjes die zo boos zijn dat ze niet aan te raken zijn. Dan is de dierenarts achter de hand. De dierenarts kijkt de kat na, luistert naar het hartje en kan het lichte roesje toedienen. Ik kan dan mijn werk doen. Ook hier mag u, als u dat wilt zelf bij blijven. Mocht de kat onder een roesje getrimd moeten worden, dan moet hij/zij altijd vanaf de avond ervoor nuchter zijn.

Normaal gesproken gaat het zeker niet onder een roesje! Ik werk rustig en probeer de kat/konijn voordat ik begin eerst op zijn/haar gemak te stellen. Zo nodig worden er tussen de behandeling door kleine pauzes gegeven. Soms worden de nagels van de voorpoten geknipt. Dit alleen als de eigenaar dit wil of wanneer het voor mijn eigen veiligheid beter is. Daarna observeer ik de vacht en adviseer ik u wat er het beste gedaan kan worden. Zorgt u ervoor dat uw kat geen volle maag heeft op het moment dat hij/zij een trimbeurt krijgt. Dit om te voorkomen dat de kat bij wat stress kan gaan overgeven. Ook verzoek ik u ervoor te zorgen dat uw kat vlovrij is.