poezen

KATTEN TRIMMEN

Het trimmen van katten is niet bij iedereen bekend. Kattenliefhebbers weten vaak niet wat het inhoudt en hoeveel de kat hiermee geholpen is.

Kammen Wordt een kat niet regelmatig goed gekamd, dan ontstaan er klitten. Deze klitten zijn bij een kat pijnlijk, zelfs zodanig dat bewegen of aaien pijnlijk is! Onder de klitten kunnen ongewenste bacteriën, schimmels en ongedierte zoals bijvoorbeeld vlooien en schurftmijt zich ongezien nestelen. Als de klitten er niet spoedig worden uitgekamd, is het mogelijk dat ze zo verward raken dat ze er ook echt niet meer uitgekamd kúnnen worden.

IMG_0958 - kopie - kopie 

VACHTVERZORGING

De vacht van een kat bestaat voor een groot deel uit onderwol. Met name de langhaar kat heeft veel moeite om de losse onderwol uit zijn vacht te wassen, vooral tijdens een rui periode lukt het de kat niet om dit zelf bij te houden. Ook korthaarkatten kunnen moeite hebben om de hoeveelheid onderwol eruit te wassen. Vooral bij de oudere kat zie je soms kleine viltnopjes ontstaan vanaf de heupen. Dit kan te maken hebben omdat ze daar zelf niet goed meer bij kunnen. 80% van de katten boven de 12 jaar kunnen artrose krijgen waardoor ze hun vacht niet meer verzorgen. Ik kan in dat geval uw kat helpen door de viltnopjes en losse haren voorzichtig uit de vacht te halen. Dit gebeurt met verschillende soorten gereedschap en door een speciale manier van kammen. Wanneer deze losse haren in de vacht blijft zitten gaat het draaien in de vacht en ontstaan er klitten.

scheren 

SCHEREN

Klitten kunnen ten slotte ook gaan vervilten. Er ontstaan dan irritaties of zelfs wondjes. En belangrijk: UW KAT HEEFT PIJN! Bij vervilting is het zaak de vacht te scheren. Een geschoren kat is vanzelfsprekend niet de mooiste die er is. Maar in geval van klitten en vilt, is scheren de enige oplossing en ECHT een hele opluchting voor uw kat. Soms kan het voldoende zijn alleen de buik en de oksels van de kat te scheren en de rest van de vacht te ontklitten.

484970_299170233532584_1148219753_n[1]

Nieuw is het trimmen van katten met de vacuum groomer.
De ook voor de kat aangenaam zuigende kracht van de vacuüm groomer zorgt ervoor dat de haren die los zitten direct worden verwijderd. Het werkt snel en de katten ervaren het meestal als prettig. Ook voor korthaar katten is de vacuüm groomer een uitkomst. Als u een stofzuiger heeft met regelbare zuigkracht, kan ik deze techniek ook bij u thuis toepassen. 175_123

KATTEN TRIMMEN BIJ U THUIS
Wanneer u een afspraak heeft gemaakt, kom ik bij u thuis om uw kat in zijn/haar vertrouwde omgeving te trimmen.
Ik werk uitsluitend op een katvriendelijke manier en zonder narcose. Als ik bij u kom, heb ik een plekje nodig waar ik mijn trimtafel neer kan zetten. Bij voorkeur een rustige plaats met een gladde, goed schoon te maken vloer i.v.m haren. Op het moment dat ik ga beginnen met trimmen is het voor uw kat fijn als u zelf in de buurt blijft. U kunt mij dan indien nodig assisteren.

Soms worden de nagels van de voorpoten geknipt, dit voor mijn eigen veiligheid. Daarna observeer ik de vacht en adviseer ik u wat er het beste gedaan kan worden. Zorgt u ervoor dat uw kat geen volle maag heeft op het moment dat hij/zij een trimbeurt krijgt. Dit om te voorkomen dat de kat bij wat stress kan gaan overgeven. Ook verzoek ik u ervoor te zorgen dat uw kat vlovrij is.

Geeft het voor de kat toch teveel stress wanneer ik thuis kom om te trimmen, dan kunnen we een afspraak maken bij één van de klinieken waar ik mee samen werk. Daar zal ik zelf de kat trimmen. Vaak gaat het in deze vreemde omgeving wel goed en is er ook dan geen roesje nodig. Is er wel een roesje nodig omdat de kat bijvoorbeeld te bang is, dan trim ik de kat ook zelf nadat de kat is nagekeken door de dierenarts geeft hij/zij een roesje.